Voelen wat een baby niet kan vertellen
Hoewel een bijzondere en vaak mooie ervaring, is een bevalling een zware gebeurtenis voor moeder en kind. Zeker als er sprake is van een keizersnede of een bevalling met behulp van de vacuümpomp of tang.
De baby kan behoorlijk onder de indruk zijn van deze ervaring, en zich niet prettig voelen. Dit uit zich onder meer in extreem huilen, slecht drinken, onrust en moeite met lichamelijk contact.
Deze baby’s worden huilbaby’s genoemd, of men heeft het over verborgen reflux. Sommige baby’s lijken extra prikkelgevoelig, slapen slecht, of willen niet uit de borst drinken.

Huilbaby’s, KISS/KIDD-syndroom, reflux
Een groot deel van de baby’s die in mijn praktijk behandeld worden zijn huilbaby’s en baby’s met het KISS/KIDD-syndroom. Tijdens de behandeling kijk ik ook naar het drinken, de motorische ontwikkeling, het algemeen welbevinden en het contact tussen ouder en kind. Door mijn ervaring als fysiotherapeute op de NICU weet ik wat er kan spelen tijdens en na een ziekenhuistraject en dit geeft mij aanvullend inzicht in hoe ik je zoon of dochter kan helpen – ook als hij of zij nog piepjong is.
Hulp voor baby’s vanaf een dag of week oud
Door mijn uitgebreide kennis en praktische ervaring voel ik aan wat de baby niet kan vertellen. Iedere baby is uniek met de eigen aandachtspunten die om een gericht specifieke aanpak vraagt. Door de zachte therapievorm is behandeling vanaf 1 week mogelijk. Meestal is het de kraamzorg die zeer jonge baby’s doorverwijst, maar ook zonder doorverwijzing kun je een afspraak maken. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.
Waarmee kun je bij mij terecht?
Je kunt contact opnemen als je je baby herkent in een van onderstaande omschrijvingen:
- Je hebt een baby die (extreem) veel huilt en niet te troosten lijkt (huilbaby)
- Je zoon of dochter kan niet inslapen of doorslapen (of beide)
- Borstweigeraar of flesweigeraar (niet goed willen eten)
- Problemen na doorbranden tongriempje
- Verborgen reflux of andere reflux-gerelateerde klachten (krampen, pijn)
- Problemen na kort of langdurig doorbrengen in de couveuse/op de afdeling neonatologie
- Traumatische of heftige bevalling (het is mogelijk om zowel jou als je baby hierbij te ondersteunen)
- Je baby lijkt gestrest of je hebt het idee dat hij/zij zich slecht voelt